Go Back   GM Square Body - 1973 - 1987 GM Truck Forum > '73 - '87 GM Truck Modifications > Engine & Performance
Become a Supporting Member         Become a Preferred Vendor

Sponsored Ads



Engine & Performance Engines, Engine mods, Chips, Filters, etc.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-29-2012, 11:04 PM   #1
leyva
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fresno
Name: Moises
Posts: 8

Year: 1987
Model: k5 blazer
Engine: 350

Rep Power: 0

leyva is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default 87 k5 blazer wont start
just bought the blazer about 2 weeks ago. the blazer wont start it only cranks. i bought the fuel pump and fuel pump relay but before that it would just crank and not with those changes it still does. it also has an after market alarm. one thing that i noticed was that the wiring that goes to the fuel pump is not getting any power to it. if anyone can help i will appreciate it.
leyva is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2012, 11:11 PM   #2
 
crazy4offroad's Avatar
crazy4offroad
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: West BY-GOD Virginia
Name: Curt
Age: 42
Posts: 6,866

Year: 1977
Model: One-Ton K-10
Engine: 350/TH350/NP205

Rep Power: 57

crazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to behold
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
Most alarms have a starter interrupt box, but I'm not sure about feul pump power interrupt. Need to check if you're getting fire to the plugs. Dump a small drink into the throttlebody and crank it and see if it hits. If it does it's definately fuel delivery, or the alarm. A truck I once had with an aftermarket alarm, the PO didn't secure the control box very well under the dash and it slipped down and some of the wires got tangled up in the steering column. You may want to check for something obvious like that.


__________________

Montani Semper Liberi
77 SWB K10 - 38x12.5-15 TSLs on Eaton 15x10s up front - 6" Front Superlift Springs/Rear ORD Shackle Flip
Welded 14-bolt FF w/Disk Brakes - D60 Front w/ORD X-over Steering, HD Shackles & Grease Bolts All-Around
38.5x14.5-15 TSL SXs on Eaton 15x10s out back - Ramsey REP8000 - TH350 trans with NP205 transfer case
crazy4offroad is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2012, 11:23 PM   #3
leyva
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fresno
Name: Moises
Posts: 8

Year: 1987
Model: k5 blazer
Engine: 350

Rep Power: 0

leyva is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
First of all thank you for replying. i have dumped drink in the throttle body and it does start then it dies out. and about the wire it has a lot of wires under the dash. also another thing that i noticed was that it was 3 alarm horn under the hood not sure why it has so many.
leyva is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2012, 11:28 PM   #4
 
crazy4offroad's Avatar
crazy4offroad
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: West BY-GOD Virginia
Name: Curt
Age: 42
Posts: 6,866

Year: 1977
Model: One-Ton K-10
Engine: 350/TH350/NP205

Rep Power: 57

crazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to behold
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
OK glad to hear it hit with the drink of fuel, that eliminates the ignition system. I think that may also eliminate the alarm as well. I'm not much help on TBI/fuel injection but I'm sure others will be chiming in soon. You may have to trace your power wire for your fuel pump and see if it has a break somewhere along the way. If the wiring for the alarm looks bad under the dash if I were you I would take some time and some zip ties and tidy it up, and make sure they are away from the steering shaft, park brake pedal/lever/etc, brake pedal, linkages, anything that could cause problems. Hearing electrical arcs and smelling electrical smoke while you're driving isn't fun lol.


__________________

Montani Semper Liberi
77 SWB K10 - 38x12.5-15 TSLs on Eaton 15x10s up front - 6" Front Superlift Springs/Rear ORD Shackle Flip
Welded 14-bolt FF w/Disk Brakes - D60 Front w/ORD X-over Steering, HD Shackles & Grease Bolts All-Around
38.5x14.5-15 TSL SXs on Eaton 15x10s out back - Ramsey REP8000 - TH350 trans with NP205 transfer case
crazy4offroad is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2012, 11:39 PM   #5
leyva
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fresno
Name: Moises
Posts: 8

Year: 1987
Model: k5 blazer
Engine: 350

Rep Power: 0

leyva is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
the one thing that does not make sense to me is that where the fuel pump wiring connects to the wires that give it the power is not getting enough electric flow to the fuel pump. i checked that with a tester the light does not light up how is suppose to. it has to be something electrical i suppose.
leyva is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 02:48 AM   #6
 
smurph20's Avatar
smurph20
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Clyde, Arkansas 72717
Name: Brad
Age: 35
Posts: 2,065

Year: 1986
Model: K20
Engine: 350/SM465/NP208/4.10's

Rep Power: 33

smurph20 is a name known to allsmurph20 is a name known to allsmurph20 is a name known to allsmurph20 is a name known to allsmurph20 is a name known to allsmurph20 is a name known to all
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
Check you oil pressure sending unit. On my 92 s10 if it looses oil pressure to the computer it kills the power to the fuel pump to save the motor. I had some trouble a few years back with it the wiring got burnt on the manifold and i had a short from the sending unit to the computer. And just for good measure check all of your fuses which im sure you have already.
smurph20 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 10:06 AM   #7
 
dhamp's Avatar
dhamp
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Atlanta Area, GA
Name: Derek
Posts: 1,169

Year: 1987
Model: R-10 Custom Deluxe
Engine: 350

Rep Power: 19

dhamp is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
Also, see if your alarm brain has the index for the harness labeled on it. If not, search online to get the listing of what wires go to what. Trace the one that's for the starter disable and see if it's hooked up. Reason being, if you disable the starter control ckt at the column, someone could still jump across the starter terminals to get it going once they pop the ignition switch. I've installed alarms on my cars before that disables the fuel pump (live and learn, I wouldn't do it anymore). That could be the way yours is wired.
dhamp is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 10:30 AM   #8
 
Jims86's Avatar
Jims86
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Patterson,Ca
Name: Jim
Age: 38
Posts: 5,449

Year: 1986
Model: K10 Suburban Silverado
Engine: 5.7 TBI

Rep Power: 65

Jims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud of
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
check for corroded terminals on your fuel pump relay while your at it, its on the firewall above the passenger side valve cover, it has the orange and gray large gauge wires, and a smaller green/wht and a red/wht wire.
Welcome to the forums!
Jims86 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 04:00 PM   #9
leyva
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fresno
Name: Moises
Posts: 8

Year: 1987
Model: k5 blazer
Engine: 350

Rep Power: 0

leyva is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
Thank you im sure the forums are going to help me.
well alarm is off already. No Alarm. so it cant be the alarm at all. But still cranks no start. Or am i missing something?
Bought new Fuel pump relay.
New Fuel pump.
Cant hear the pump turn on for 2 seconds. No sound of the fuel pump.
leyva is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 04:18 PM   #10
 
Jims86's Avatar
Jims86
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Patterson,Ca
Name: Jim
Age: 38
Posts: 5,449

Year: 1986
Model: K10 Suburban Silverado
Engine: 5.7 TBI

Rep Power: 65

Jims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud ofJims86 has much to be proud of
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
Originally Posted by leyva View Post
Thank you im sure the forums are going to help me.
well alarm is off already. No Alarm. so it cant be the alarm at all. But still cranks no start. Or am i missing something?
Bought new Fuel pump relay.
New Fuel pump.
Cant hear the pump turn on for 2 seconds. No sound of the fuel pump.
are you getting a check engine light before you try to start it? if not, check all of your grounds, and the ecm fuse. do you have a fuse marked "ecm b"?
Jims86 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 04:24 PM   #11
leyva
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fresno
Name: Moises
Posts: 8

Year: 1987
Model: k5 blazer
Engine: 350

Rep Power: 0

leyva is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
No check engine light. can you give me more a list of all the grounds i need to check im not that familiar with this blazer just got it 2 weeks ago. And where is the ecm fuse located? Sorry if im asking so many questions.
leyva is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 04:28 PM   #12
 
crazy4offroad's Avatar
crazy4offroad
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: West BY-GOD Virginia
Name: Curt
Age: 42
Posts: 6,866

Year: 1977
Model: One-Ton K-10
Engine: 350/TH350/NP205

Rep Power: 57

crazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to beholdcrazy4offroad is a splendid one to behold
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
There is a large ground from the battery to the alternator bracket usually. Also one from the battery to the frame, or engine to frame. Also one from the passenger rear cylinder head to the firewall of the cab, a braided ground strap. Sometimes there will be one from the battery to the radiator support as well. Doesn't hurt to have plenty to the body since it is mostly insulated from the frame by the rubber body mounts.


__________________

Montani Semper Liberi
77 SWB K10 - 38x12.5-15 TSLs on Eaton 15x10s up front - 6" Front Superlift Springs/Rear ORD Shackle Flip
Welded 14-bolt FF w/Disk Brakes - D60 Front w/ORD X-over Steering, HD Shackles & Grease Bolts All-Around
38.5x14.5-15 TSL SXs on Eaton 15x10s out back - Ramsey REP8000 - TH350 trans with NP205 transfer case
crazy4offroad is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 04:34 PM   #13
 
89Suburban's Avatar
89Suburban
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2010
Location: Southeast PA
Name: Paw Paw
Age: 41
Posts: 20,626

Year: 1990 Chevy Suburban
Model: R-1500
Engine: 5.7L TBI / 700R4 / 10 Bolt

Rep Power: 118

89Suburban has much to be proud of89Suburban has much to be proud of89Suburban has much to be proud of89Suburban has much to be proud of89Suburban has much to be proud of89Suburban has much to be proud of89Suburban has much to be proud of89Suburban has much to be proud of
Mentioned: 15 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Default
I didn't know 87's had electronic fuel pumps.

You have a TBI truck?


__________________
1990 CHEVROLET SUBURBAN SPORT WG
89Suburban is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 04:36 PM   #14
leyva
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fresno
Name: Moises
Posts: 8

Year: 1987
Model: k5 blazer
Engine: 350

Rep Power: 0

leyva is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
Thank you i will check all the grounds. hoping to find the problem.
leyva is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2012, 04:37 PM   #15
leyva
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fresno
Name: Moises
Posts: 8

Year: 1987
Model: k5 blazer
Engine: 350

Rep Power: 0

leyva is on a distinguished road
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default
yes i do and yes it has an electrical fuel pump.
leyva is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
95 6.5 diesel wont go in gear? coreys87 Tech Discussion 1 01-02-2012 08:23 PM
4 new starters and still wont start 86chevyk20 Tech Discussion 26 12-07-2011 10:20 PM
th 350 wont go in to first gesr johnmc Automatic Transmission 3 09-08-2011 10:22 PM
Truck won't start...any ideas while I'm stuck in class? TheBigTater Tech Discussion 18 05-13-2011 05:55 PM
my truck wont start now jake wells Tech Discussion 8 11-18-2010 10:53 PM